موانع اقتصادی:
از مهمترین عوامل و موانع اقتصادی در رشد و پیشرفت یک کشور را می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف-آموزش : آموزش نیروی انسانی چنان چه از کیفیت لازم برای اداره یک کشور بر خوردار نباشد آن کشور عقب مانده محسوب می گردد، به ویژه اگر آموزش علوم وفنون به روز و استاندرادو مطابق با آخرین پیشرفتهای روز نباشدهیچ ثمری برای آن کشور ندارد. در این جا لازم است به بحث آموزش از مهدکودک گرفته تا مدارس ودانشگاه ها پرداخته شود. زیر بنایی ترین عامل رشد اقتصادی در دراز مدت و میان مدت بحث آموزشی نیروی انسانی است و همان طورکه کشور عزیزمان در گذشته در این موارد ضعف داشته هنوز هم به معیارها و استاندارد های لازم نرسیده است .
ب-پایین بودن بهره وری در کل جامعه یعنی اینکه نیروی کار فعال کشور از عوامل و لوازم تولید خود و از انرژی وقت خود استفاده کافی و مفید ار ببرد مثلا میزان مصرف انرژی برق در جامعه هفتاد میلیونی ما بیشتر از مصرف برق کشور یک میلیاردی چین است .
ج-متکی بودن به درامد تک محصولی یعنی اینکه چنان چه تغییر و تحولی در قیمت جهانی نفت صورت بگیرد اقتصاد کشور ما دچار تزلزل می شود زیرا کشور ما وابسته به درامد نفت است.
د- عدم مدیریت صحیح در بسیاری از بخش های اقتصادی و تولیدی : امروزه اداره بنگاه های اقتصادی و تولیدی و توزیعی نیازمند افراد متخصص در این زمینه است در صورتی که مدیرانی نالا یق بر سر دستگاه های حکومتی بنشینند در آمد اقتصادی کشور را به باد خواهد داد.